Legfrissebb hírek

Párterápia Budapesten és Szigetszentmiklóson

Budapesti praxisom után már Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

Bejelentkezés: +36 30 374 7495

_________________

Új cikkekkel bővült az oldal!

  • Unod, hogy a pasik folyton prédának tekintenek? Netán komoly kapcsolatra vágysz, mégis egyéjszakás kalandokba sodródsz? 
  • Bosszant, ha a Kedvesed más nőket is megnéz? 
  • Pénzügyi gondok terhelik a kapcsolatotokat? 
  • Ötleteket keresel, hogy mivel lephetnéd meg Kedvesed Valentin napkor?
  • Netán egyszerűen csak rátok fér egy kis "tavaszi nagytakarítás"? 

Az "Írásaim" rovatban hasznos tanácsokat találhattok, amelyek segíthetnek a párkapcsolati problémák megoldásában.

Kapcsolat
an image
Budapesten:

A belvárosban rendelek.

Szigetszentmiklóson:

Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

_________________

Bejelentkezés:
+36 30 374 7495
e-mail:
geistk@freemail.hu


Eredeti megjelenés:
Wellness

Ellentmondásnak tűnhet, de tény, hogy a szakítást gyakran az elkötelezettebb fél - általában mi nők - kezdeményezzük. Jobban szenvedünk a megromlott kapcsolattól, mint a párkapcsolat megszakadásától.

A különválásból fakadó érzelmi problémáinkat lényegesen rugalmasabban kezeljük a férfiaknál, semmi okod sincs tehát, hogy tönkrement kapcsolatodban maradj, csak dönts megalapozottan!

Többen írtok nekünk, megromlott párkapcsolatotok jövőjét latolgatva. A döntés felelősségét önmagad viseled, néhány támponttal azonban segíteni szeretnénk, hogy megalapozottan határozhass kapcsolatod jövőjét illetően.

A párkapcsolat mindig két ember dolga s így a kapcsolattal való elégedettség mértéke is különböző lehet a felek részéről... Nem véletlenül mondják, hogy minden párkapcsolatban két kapcsolat van : az egyik a nőé, a másik a férfié.
Ez okozza a kapcsolat "önös", szubjektív értékelését és azt, hogy gyakran csak az egyik fél éli meg a kapcsolat megromlását. Különösen igaz ez akkor, ha a pár tagjai képtelenek gondjaikat megbeszélni.

A kutatások szerint, mi nők valószínűleg érzékenyebbek vagyunk az érzelmi - lelki síkon jelentkező párkapcsolati gondokra. Nem véletlen, hogy a szakítások nagyobb részét a nők kezdeményezik. Az elkötelezettebb felet - általában a nőket - frusztrálják erősebben a párkapcsolat hiányosságai. Hiszen aki "többet vár" egy kapcsolattól, differenciáltabban érzékelheti annak minőségét.

A szerelmi kapcsolatok palettája igen széles, az egy éjszakás kalandon át, a laza együttjárásig, az együttélésig vagy akár az egy életre szóló házasságig. A kutatók a hosszabb távú intim kapcsolatoknak 5 szakaszát különböztetik meg : Vonzalom - Építkezés - Folytatódás - Hanyatlás - Befejezés. Bizony, az utolsó kettő is a "kapcsolati forgatókönyv" része, különösen együttjárásnál. Sajnos, egyre többször a házasságok esetében is... Csak ezt mintha nagyon nehéz lenne tudomásul venni!

Különösen a kapcsolat korai, kezdeti szakaszában és a kései, hanyatló szakaszban válik lényegessé a párkapcsolattal való elégedettségünk kérdése. Hiszen az amúgy kiegyensúlyozott kapcsolatban kevésbé riasztó számunkra a kapcsolat minőségi ingadozása, vagyis a "hegyek és hullámvölgyek". Tehát, ha túl sokat töröd a fejed azon, "megéri" e számodra ez a kapcsolat, tekintsd gyanújelnek.

A félig megérlelt szakítási szándék jele lehet, ha úgy érzed, nem vagy már képes meglévő kapcsolatodba több energiát fektetni. "Inkább menjenek tönkre a dolgok. "Ezzel a stratégiával sokan csődbe juttatják kapcsolatukat. Elég megvárni míg párjuk "besokall" s így nem kell vállalni a döntés felelősségét... Vagyis a közhiedelemmel ellentétben, nem biztos, hogy az "elhagyott" fél az "áldozat". Lehet, hogy tudattalanul mindent megtett korábban, hogy szabotálja a kapcsolatot, előkészítve így, hogy partnere szakítson vele.

A szakítási döntés hosszú folyamat. A szakításról való hosszas fantáziáláson át, a döntés meghozataláig s az új helyzethez való alkalmazkodásig. Az igazán megérlelt szakítási szándék jele, ha döntésedért tudod vállalni a felelősséget, anélkül, hogy ezt a másik félből akarnád kicsikarni vagy őt vádolnád a kapcsolat megromlásáért. A szakemberek szerint, a nők számára a szakítási döntés meghozataláig nehezebb az út, mivel hangsúlyosabban érzékelik a kapcsolati problémákat, mélyebben megélik. Míg a férfiak a szakítás utáni időszaktól szenvednek jobban. Ennek magyarázata, hogy a hölgyek inkább érzelmi - lélektani - kapcsolati síkon, vagyis a "helyén" kezelik a szakítás tényét. Míg a férfiak inkább elkerülő, elfedő stratégiákat alkalmaznak,(viharos társasági élet vagy új partner keresés azonnal), megnehezítve ezzel saját, megváltozott helyzethez való alkalmazkodásukat. A fentieket megerősíti az a tény is, hogy a nők által lezárt kapcsolatok ritkán folytatódnak barátsággal, mivel - úgy tűnik - az "elhagyott" férfiakat érzékenyebben érinti a visszautasítás. Ezzel szemben, az "elhagyott" nők hajlamosabbak a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva a kapcsolatot "barátságként" újraértékelni.

A vizsgálatok szerint megnöveli a szakítás esélyét ha a pár tagjainak életében hangsúlyos életmódbeli változások következnek be. Ilyen pl. diákoknál a tanév befejezése, más esetben a külföldi utazás, munkahelyváltás. Többen hajlanak arra, hogy inkább megromlott kapcsolatban éljenek, mintsem magányosan. Ezért megnövelheti a szakítás esélyét, a lezárás irányába billentheti a kapcsolatot, ha alternatív partner jelenik meg a láthatáron.

Mi a magyarázata annak, hogy oly nehéz szakítanod, mikor minden emellett szólna? Rokonaid, barátaid sem értik, miért gyötrődsz még mindig megromlott kapcsolatodban. Nos, erre a kötődés a magyarázat. Az ember általános tulajdonsága, hogy érzelmi kötődést alakít ki, meghatározott személyekhez. Ez meghitt, intim, folyamatos kapcsolatot jelent, aminek modellje kezdetben az anyához fűződő kapcsolatunk. Később ez a kötődés alapvető változáson megy át, az érett, felnőtt ember partneréhez kötődik ennyire mélyen, kizárólagosan. A kötődés jellemzője, hogy viszonylag hamar kialakul és nagyon nehezen szűnik meg. Ez okozza azt az ambivalenciát, amit a szakítás során átélünk és azt a hiányérzetet, amit párkapcsolat megromlása ellenére elszenvedünk.

Szerencsére e kötődés átvihető az új partnerre, megélhető egy következő kapcsolatban!